Riscăm cât nu merită

Tot ce mai lipsea în acest moment era această decizie a CCR care spune că nu se poate face carantinarea oamenilor în baza unui ordin de ministru și că este necesară o lege ca măsura să fie constituțională. A lăsa, în acest moment, pacienți infectați cu COVID să dezerteze din spitale și să umble unde vor ei, crește enorm riscul de contagiune într-o perioadă în care și așa numărul cazurilor crește de la o zi la alta. Cele peste 400 cazuri înregistrate zilele acestea ne arată o revenire în forță a pandemiei pe fondul unui comportament tot mai relaxat al cetățenilor din 15 mai încoace și, totodată, simultan cu mutarea atenției politicienilor de la lupta cu pandemia la lupta politică. Oricât ar fi de neplăcută, este nevoie de intervenția fermă a autorităților de controlare a modului în care sunt respectate măsurile în vigoare de limitare a răspândirii bolii. Permiterea de paranghelii cu taraf și sute de persoane într-o astfel de perioadă este o dovadă de inconștiență nu numai din partea organizatorilor, ci și a participanților, precum și a celor care nu intervin imediat pentru stoparea unor astfel de evenimente. Discursurile prin care este pasată responsabilitatea la ceilalți nu ajută pe nimeni și nici nu rezolvă în vreun fel situația.
A ajunge să ai 25 cazuri noi la suta de mii de locuitori în ultimele două săptămâni ar trebui să ne îngrozească pe toți. Și faptul că suntem unul din județele roșii, cu o creștere procentuală de 175% față de numărul cazurilor înregistrate în 15 mai. Asta în timp ce județe din vestul țării înregistrează creșteri de doar 2-9%. Iar creșterile acestea, oricât nu ne-ar plăcea să recunoaștem, depind de modul în care se comportă fiecare dintre noi.
Tare mă tem că, dacă aceste creșteri continuă, vom ajunge iar la vremurile pe care le consideram trecute: de circulație cu declarație și stat forțați în casă. Asta dacă reprezentanții autorităților nu vor avea tăria necesară, dar și susținerea politică de aplicare a unor astfel de măsuri. Măsuri de pe urma cărora vom suferi toți, nu doar inconștienții care se comportă astăzi ca și cum totul ar fi doar o făcătură ieftină, iar virusul nu-i poate atinge.

06.07.2020

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.